2016/01/31

Paleo gofri

Tudtad, hogy már az ókori görögök is sütöttek gofrihoz hasonló ostyalapokat? Majd a középkorban a mozgó árusok is árultak hasonló édességet, általában ünnepek idején.
A ma ismert, négyzetrácsos gofrit viszont állítólag egy belga kézműves találta ki a cukrászoknak, hogy ne menjen pazarlásba a megmaradt tészta, és minél gazdaságosabban fel tudják használni az alapanyagokat. Tehát nem csak a híres pralinékat köszönhetjük a belgáknak, hanem a gofrit is.:)A gofri pedig világhódító útjára indult, és nem hiába az egyik legnépszerűbb édesség.

Kívül ropogós, belül könnyű és puha ez a paleo gofri, amihez én most csokoládépudingot készítettem, mellé pedig meggyet tálaltam. Nagyon jó párosítás! 
A lehetőségek tárháza azonban végtelen, és akár sós változatban is elkészíthető. Nagyon laktató, kiadós, gyors finomság! :) 



                 A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi"                                                             kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók nyolc darab gofrihoz:



- egy csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 60 g eritrit
- 3 tojás
- 60 g olvasztott zsiradék
- 250 ml kókusztej

Csokoládés puding:

- 6 evőkanál eritrit
- 5 dl kókusztej

A pudingport az eritrittel, és kevés hideg tejjel keverjük csomómentesre, majd a maradék hideg tejjel keverjük össze, és főzzük sűrűre.

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztvarázst a szódabikarbónával, és a csipet sóval. 
2.Ezután az egész tojásokat az eritrittel keverjük habosra, majd keverjük hozzá az olvasztott zsiradékot (én kókuszolajat használtam), és a kókusztejet.
3. Ezt követően a nedves hozzávalókat alaposan, csomómentesre keverjük össze a száraz hozzávalókkal, hogy krémesen folyékony legyen. 
4. A gofrisütőt kenjük ki vékonyan olvasztott zsiradékkal, majd süssük meg a gofrikat. Akkor jó a gofrink, ha már aranybarna, és ropogós a külseje. 




2016/01/23

Paleo csörögefánk

Ami azt illeti, én forgácsfánk néven ismertem meg ezt a fánkot, és anyukám általában vaníliasodót készített hozzá, amikor ezt sütötte. De nevezik még herőcének is, főleg Észak-Magyarországon. Akárhogy is, szerintem az egyik legfinomabb fánk-féleség, és nagyon egyszerűen, gyorsan el lehet készíteni!

Farsang pedig nincsen fánk nélkül.:) Ez az időszak a mulatozás, lakomázás, bálok időszaka, amikor temetjük a telet, és köszöntjük a tavaszt. A csörögefánkot állítólag a törököktől vettük át, akinél létezik egy csöröge, vagy csöröglő nevű rituális ünnepség, amikor az apa sajátjaként ismeri el gyermekét. Ezen az ünnepségen volt szokás kínálni ezt a forró, bő zsiradékban kisütött finomságot. 
Nálunk a Sárköz területén terjedt el a csöröglő elnevezésű népi ünnepség.  csöröglőt aratás, szüret, vagy disznótor idején tartották, egy-két évvel a gyermek születése után, eredetileg csak az elsőszülött fiú kedvéért. A meghívottak forgácsfánkot, csöröglét vittek erre az ünnepségre. 
Svájcban a csörögefánk a hagyományos karneváli édesség, náluk még vékonyabbra nyújtják a tésztát, és tallér alakban sütik, valamint csöröge-tallérnak hívják. 

Most pedig lássuk, hogyan készül paleo módra ez a finomság! :)



A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók

csipet só
100 g cocomas
50 g olvasztott zsiradék
1 tk szódabikarbóna
Zsiradék a sütéshez
Porrá őrült eritrti a szóráshoz




Elkészítés

1. A száraz hozzávalókat, és a nedves hozzávalókat külön-külön alaposan keverjük össze, majd gyúrjunk össze őket, hogy egynemű tésztát kapjunk.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát.
3. Derelyevágóval vágjuk tetszés szerinti formára a tésztát, majd a közepükbe is ejtsünk egy vágást.
4. Serpenyőben vagy fazékban melegítsünk fel annyi zsiradékot, amennyi éppen ellepi majd a fánkokat.
5. Süssük ki a fánkokat a bő, forró zsiradékban, majd forgassuk porrá őrölt eritritbe. 

Tanácsok

- Ne legyen túl hideg a zsiradékunk, amikor elkezdjük a fánkot sütni, mert megszívhatja magát a fánk a zsiradékkal.
- Túl forró se legyen a zsiradék, mert könnyen megéghet a fánkunk! Akkor jó a zsiradék forrósága, hogy ha beledobunk egy darab fánk tésztát, és szelíden sisteregni kezd.
- Gyakran forgassuk a fánkokat sütés közben, mert hamar túlsülhet!
- Ne tegyünk egyszerre túl sok fánkot a zsiradékba, mert visszahűtheti azt! 




Jó étvágyat! :)

2016/01/18

Paleo csirkemelles-spenótos rakott tészta

Nem sok finomabb ételt tudok elképzelni a házilag gyúrt tésztánál! Kétségtelenül sokkal finomabb a boltban kapható változatoknál, és szerintem mindenképpen megéri inkább saját magunk elkészíteni. 
Nekem ugyan nincs tésztagépem, de ez sosem okozott problémát.A kinyújtott tésztát éles késsel tetszés szerinti formára lehet vágni, majd sós, forró vízben kifőzni. Nem bánom, ha kicsit vastagabb lesz a tészta, mint a bolti változatai, nekem így a legfinomabb! 






Egy hosszú, fárasztó nap után pedig mindig jó érzés olyan meleg vacsorát varázsolni az asztalra, ami nem csak nagyon finom, hanem gyorsan el is készül. Hiszen a hétköznapokban ritkán marad energia és idő hosszasan időzni a konyhában, azonban ilyenkor is vágyunk a változatos ételekre.
Nálunk ma ez a csirkemelles-spenótos rakott tészta került az asztalra, és a férjem szerintem még mindig enné, ha nem fogyott volna el, annyira ízlett neki is! :)

Bátran ajánlom, szerintem senki nem fog csalódni, ha elkészíti!




A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók

2 evőkanál zsiradék
6 db L-es tojás
1 tk só

1 evőkanál zsiradék
50 dkg mirelit spenót
7 gerezd fokhagyma
bors

1 evőkanál zsiradék
20 dkg csirkemell
só 
bors

20 dkg sajt

Elkészítés

1. Először elkészítjük a tésztát! A 300 g lisztet, a hat tojást, a két evőkanál zsiradékot (én kókuszolajat használtam), és az egy teáskanál sót sima felületű tésztává összegyúrjuk, majd lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tetszés szerinti méretre vágjuk, én most négyzet alakúra vágtam a tésztát.:)
2. Közben felteszünk egy nagy fazékban vizet forrni, és amikor forr a víz, akkor egy evőkanál sót, és egy evőkanál zsiradékot teszünk a vízbe, majd a szokásos módon kifőzzük a tésztát, és leszűrjük.
3.A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és a zsiradékon megsütjük.
4. A fokhagymát megpucoljuk, összenyomjuk, és felforrósított zsiradékon megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a mirelit spenótot, és amikor a spenót kienged, akkor sózzuk, borsozzuk, és forraljuk.
5. A tésztát összekeverjük a spenóttal és a sült csirkemellkockákkal, hőálló tálba öntjük, megszórjuk reszelt sajttal (én cheddar sajtot használtam), majd előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.

Tanácsok

Csirkemell és sajt nélkül is nagyon finom ez a tésztaétel, aki esetleg szívesen enne hús nélküli ételt, vagy nem eszik sajtot.

Jó étvágyat! :)










2016/01/17

Paleo csodacsokis álom muffin

Van, hogy rám tör az érzés, hogy azonnal szeretnék valami sütit enni, de nincs időm, vagy kedvem sok időt tölteni a konyhában. Ilyenkor nagyon jól jön például ez a muffin lisztkeverék, aminek az elkészítése a csomag kibontásától a sütibe való harapásig mindössze 20 perc.:) 


A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók:

4 db L-es tojás
1 tk citromlé

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt!
A tojásokat keverjük habosra, majd keverjük össze a muffin lisztkeverékkel és az egy teáskanál citromlével. Ezután kanalazzuk a tésztát a hat db muffin papírba, és 175 fokon süssük kb. 15 percig.

Nagyon finom és puha muffin lesz az eredmény! :) 

2016/01/10

Paleo narancsos-diós-csokis szalámi

Nagyon szeretem a darált kekszből készült süteményeket, innen jött az ötlet, hogy elkészítsem ezt a sütit, amellyel már régóta szemezgettem. Először megsütöttem az alapot, amit aztán ledaráltam. A megadott mennyiségből egy kg darált keksz lesz, és ebből a mennyiségből két nagy rúd süti lett. Bármilyen sütit elkészíthetünk ebből az alapból, amit a hagyományos darált kekszből készítenénk!:)



A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók a tésztához

300 g eritrit
8 tojás
250 ml víz


A kókuszlisztet és a lisztvarázst keverjük össze. A tojásokat az eritrittel verjük fel habosra, majd keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a vizet, majd a kókuszolajat. Keverjük össze a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát.
Előmelegített sütőben, 150-160 fokon süssük kb. 40 percig. 
Amikor kihűlt a tészta, daráljuk le.

Hozzávalók az összeállításhoz

40 g kakaópor
100 g durvára vágott dió
2 narancs reszelt héja
5 dl narancslé
Kókuszreszelék


Sütemény összeállítása

Két nagyobb narancs héját reszeljük le, majd a narancsok levét facsarjuk ki, és hígítsuk fel annyi vízzel, hogy 5 dl narancslevet kapjunk. A durvára vágott diót és a kakaóport keverjük a darált kekszhez, majd öntsük hozzá a narancslevet, és gyúrjuk össze a tésztát. Ezután felezzük el a tésztát, formázzunk mindegyik gombócból hosszúkás rudat, majd forgassuk kókuszreszelékbe.

Ezután pihentessük a süteményt hűtőben egy órát, és ezután szeleteljük!