Farsang pedig nincsen fánk nélkül.:) Ez az időszak a mulatozás, lakomázás, bálok időszaka, amikor temetjük a telet, és köszöntjük a tavaszt. A csörögefánkot állítólag a törököktől vettük át, akinél létezik egy csöröge, vagy csöröglő nevű rituális ünnepség, amikor az apa sajátjaként ismeri el gyermekét. Ezen az ünnepségen volt szokás kínálni ezt a forró, bő zsiradékban kisütött finomságot.
Nálunk a Sárköz területén terjedt el a csöröglő elnevezésű népi ünnepség. A csöröglőt aratás, szüret, vagy disznótor idején tartották, egy-két évvel a gyermek születése után, eredetileg csak az elsőszülött fiú kedvéért. A meghívottak forgácsfánkot, csöröglét vittek erre az ünnepségre.
Svájcban a csörögefánk a hagyományos karneváli édesség, náluk még vékonyabbra nyújtják a tésztát, és tallér alakban sütik, valamint csöröge-tallérnak hívják.
Most pedig lássuk, hogyan készül paleo módra ez a finomság! :)
A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu
Hozzávalók
100 g cocomas
50 g olvasztott zsiradék
1 tk szódabikarbóna
Zsiradék a sütéshez
Porrá őrült eritrti a szóráshoz
Elkészítés
1. A száraz hozzávalókat, és a nedves hozzávalókat külön-külön alaposan keverjük össze, majd gyúrjunk össze őket, hogy egynemű tésztát kapjunk.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát.
3. Derelyevágóval vágjuk tetszés szerinti formára a tésztát, majd a közepükbe is ejtsünk egy vágást.
4. Serpenyőben vagy fazékban melegítsünk fel annyi zsiradékot, amennyi éppen ellepi majd a fánkokat.
5. Süssük ki a fánkokat a bő, forró zsiradékban, majd forgassuk porrá őrölt eritritbe.
Tanácsok
- Ne legyen túl hideg a zsiradékunk, amikor elkezdjük a fánkot sütni, mert megszívhatja magát a fánk a zsiradékkal.
- Túl forró se legyen a zsiradék, mert könnyen megéghet a fánkunk! Akkor jó a zsiradék forrósága, hogy ha beledobunk egy darab fánk tésztát, és szelíden sisteregni kezd.
- Gyakran forgassuk a fánkokat sütés közben, mert hamar túlsülhet!
- Ne tegyünk egyszerre túl sok fánkot a zsiradékba, mert visszahűtheti azt!
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése