2016/11/05

Paleo mákos zserbó

Ez a mákos zserbó a legfinomabb paleos sütemény, amit valaha ettem. Sőt, ez a mákos zserbó sokkal finomabb, mint az a hagyományos alapanyagokból készült változata, amelyet még néhány éve karácsonykor sütöttem, ráadásként pedig sokkal egészségesebb is.
Meg nem mondanám róla (ha nem tudnám), hogy nem hagyományos alapanyagokból készült.
A férjemnek is nagyon ízlett, elmondása szerint régen nem evett ilyen finom mákos sütit. Nem tudta kivárni, míg a csokoládémáz megszilárdul, és még repetázott is, rögtön az első adag megevése után. Ennél nagyobb elismerés nekem nem kell.:)
Sok-sok receptes blogban olvastam már, hogy éppen csak meg tudott menteni a háziasszony egy adag süteményt vagy ételt a fotózáshoz. Nos, ezzel most én is pont így voltam, pedig nagy adag zserbó lesz az alapanyagokból. :)

Az én mákos zserbóm három puha, meggylekvárral megkent lapból áll, valamint rengeteg mákos töltelékből, hiszen úgy igazán finom. Tetejére csokoládé máz került. 


Ugyan gyorsan, mindennel együtt másfél óra alatt elkészíthető, de a lapok nyújtása miatt gyakorlatot és türelmet igényel. Az alábbi receptet 20x25 cm-es tepsihez alkottam.


Sok helyen lehet olvasni, hogy a mákos zserbó töltelékét úgy készítik, hogy összekeverik a száraz darált mákot a cukorral, és ennyi, kész is.Én ezt nem javaslom, mert nagyon száraz lesz tőle a sütemény. Tudom, mert egyszer már sajnos elkövettem ezt a hibát.:)

Érdemes forrázott tölteléket készíteni, hiszen nagyon egyszerű,és sokkal szaftosabb, finomabb lesz a végeredmény.

24 db nagyobb kocka sütemény lesz az alapanyagokból. Kiszámoltam az alapanyagok árát, és egy kocka mákos zserbó mindössze 160 Ft-ból kijön (és kerekítettem). :)






Hozzávalók a tésztához



4 db közepes méretű egész tojás
2 db tojássárgája
100 g reszelt alma
70 g eritrit
4 ek olvasztott zsiradék
Egy teáskanál reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez


400 g darált mák

250 g eritrit
250 ml víz
Egy teáskanál fahéj
Egy citrom lereszelt héja
250 g cukormentes meggylekvár

Hozzávalók a csokoládémázhoz


200 g magas kakaótartalmú, cukor- és tejmentes étcsokoládé
3 evőkanál kókuszolaj

Lekvárt készíthetsz a választott aszalt gyümölcs beáztatásával,és leturmixolásával is.:)


Elkészítés


1. Első körben készítsük el a tésztát, közben kezdjük előmelegíteni a sütőt.

A lisztet, sütőport, és az eritritet keverjük össze. A négy egész tojást és két tojás sárgáját öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük hozzá a lereszelt almát, és a négy evőkanál olvasztott zsiradékot ( én kókuszolajat használtam).Ezután formázzunk gombócot a tésztából, és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
2. Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. A darált mákhoz keverjük hozzá a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
A vizet forraljuk fel az eritrittel, majd öntsük a mákhoz,és alaposan keverjük össze.
3. A pihentetett tésztát osszuk három egyenlő részre.
Az első részt nyújtsuk sütőpapír között négyzet alakúvá, amekkora a tepsink. A tésztánk kicsit ragadhat, ilyenkor lehet még egy kis lisztvarázst hozzágyúrni. Tegyük az első tésztalapot a tepsibe, majd kenjük meg meggylekvár felével, és simítsuk rá a máktöltelék felét.
Ezt követően nyújtsuk ki a második tészta lapot is, és helyezzük a tepsibe. A maradék meggylekvárral kenjük meg ezt a lapot is, majd a maradék máktölteléket osszuk el rakta,szép egyenletesre.
Ezután a harmadik tésztalapot is kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Fontos, hogy ezt a lapot igyekezzünk minél szebbre nyújtani, hiszen erre kerül a csokimáz.
Villával szurkáljuk meg, majd 160-170 fokon, kb. harminc perc alatt süssük készre.
4. A sütemény tetejére magas kakaótartalmú, tej- és cukormentes étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, és keverjük össze 3 evőkanál olvasztott kókuszolajjal. A csokimázt egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején.
5. Pár órát pihentessük hűvös helyen a zserbónkat, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Jó étvágyat! :)


Tipp: ha diós tölteléket szeretnél készíteni, akkor ugyanúgy készítsd, mint a mákosat. 











1 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni sütemény lett! Nagyon köszönöm! A nem-paleos barátaim is falták....legközelebb almás-diós-mákos réteggel is kipróbálom!

    VálaszTörlés