Ki ne vágyna egy ilyen
hűvös, esős őszi napon valami lélekmelengető finomságra?
Abban biztos voltam, hogy almás süteményt szeretnék sütni, mert rengeteg piros, érett alma volt itthon. Sokáig törtem volna
a fejem, milyen formában készüljön el, de férjem vágya almás
rétes volt, így született meg ez az isteni finom, vaníliás-almás
tiroli rétes.
Olyan kellemes sütemény illat lengte be a konyhát,
mire megsült, hogy már alig bírtuk kivárni, hogy megkóstolhassuk.Nem kellett csalódnunk, a
fahéjas porcukorral megszórt finomság hamar elfogyott.:)
Tökéletes ez a sütemény vendégváráshoz, egy kiadós
leves után második fogásnak, de a reggeli kávéhoz vagy
teához is kitűnő választás! :)
A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu
Tészta hozzávalói:
2
db közepes méretű tojás
50
g reszelt alma
30
g eritrit
130
g PaleoLét
lisztvarázs
1
tk PaleoLét
sütőpor
2
ek olvasztott zsiradék
1
db tojás a rétes lekenéséhez
Almás töltelék hozzávalói:
500
g lereszelt alma
1.5
dl almalé
fél
csomag PaleoLét vaníliás pudingpor
1
teáskanál fahéj
75
g eritrit
Először készítsük el
a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni, mire a tészta is
elkészül!
A fél kg lereszelt
almából nyomkodjunk ki 1.5 dl almalevet. Az almalé felével
keverjük csomómentesre a fél csomag pudingport, a maradék almalét
tegyük a tűzhelyre,majd a szokott módon,
folyamatosan kevergetés közben főzzük meg benne a pudingport.
Ezután a reszelt almába forgassuk bele a pudingot, és hagyjuk
kihűlni.
Ezután készítsük el a tésztát!
A lisztet, sütőport, és
az eritritet keverjük össze. A két tojást verjük fel
villával, majd keverjük hozzá a lereszelt almát, a két evőkanál
olvasztott zsiradékot ( én kókuszolajat használtam), és végül keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Ezután formázzunk gombócot a
tésztából, és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Ezután csípjünk le két
diónyi méretű tésztát a gombócból, ezzel fogjuk majd díszíteni a
süteményt.
A maradék tésztát tapadásmentes sütőpapír vagy folpack között nyújtsuk kb. 3-4 mm vastag
téglalapra, majd a sütemény egyik felébe, a hosszabbik szélétől kb. 2
cm-re rakjuk egyenletesen az almás tölteléket. Ezután felhajtjuk
a kb. 2 cm-es tésztacsíkot a töltelékre,behajtjuk a tészta két rövidebb szélét is, majd a folpack segítségével ráhajtjuk a
töltelékre a tészta töltelék nélküli felét.
A sütőpapírral bélelt
tepsi felé emeljük óvatosan a süteményt, és úgy borítjuk
szintén nagyon óvatosan a tepsibe, hogy a tészta hajtásai
kerüljenek alulra, és a szép, egyenletes felülete felülre.
Ezután a már korábban kivett tésztadarabkákból pici rudakat
sodrunk, és díszítjük a süteményt, majd lekenjük a felvert
tojással.
Villával megszurkáljuk, majd 40 percig
süssük kb. 175 fokon.
Miután megsült a
süteményünk, szórjuk meg porrá őrölt fahéjas eritrittel, és szeleteljük fel vastagabb szeletekre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése