2016/04/12

Paleo kenyérlángos, vagy töki pompos

Felnőttként, néhány éve hallottam először a kenyérlángosról, vagy más néven töki pomposról, sajnos korábban  nem kóstoltam. Nem tudtam akkor még, miről maradok le! :) Puha tészta, rajta fokhagymás tejföl, húsos szalonna, lilahagyma, és sajt - ilyen egyszerű hozzávalókból készül ez az isteni finom, laktató étel, ami szerintem tökéletes választás reggelire, ebédre, és vacsorára is. Vásárok kihagyhatatlan eledele.:)  Egyszóval mindenhol megállja a helyét!:)

Az pedig, hogy mindez elkészíthető egészséges változatban, csak a ráadás! Márpedig a lisztvarázzsal ez is elkészíthető, és senki nem fogja megbánni, mert nagyon-nagyon finom!
Igazi házi tojásból készült a tésztám, ezért lett ennyire sárga.:)



              A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi"             kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu



Hozzávalók a tésztához:

250 g Paleolét Lisztvarázs
6 g Paleolét Sütőpor
5 g
25 g kókuszolaj
70 g reszelt alma
2 db tojásfehérje
6 db egész tojás

Feltét:

10 dkg húsos szalonna
1,5 dl paleo tejföl
1 kisebb fej lilahagyma
10 dkg ementáli sajt (kompromisszumos alapanyag)

Hozzávalók a fokhagymás paleo tejfölhöz:

7 tojásfehérje
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál kókuszolaj
10 g só
2 gerezd fokhagyma

1. Először készítsük el a tésztát! A hozzávalókat keverjük össze, majd pihentessük legalább egy órán át.Nagyon lágy tésztát kapunk így,  nem szabad ettől megijedni! :)  Éppen ezért ne hagyjuk ki a pihentetési időt, mert így lesz a tésztának olyan állaga, amivel már tudunk dolgozni!
2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a paleo tejfölt! Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni, közben a tojásfehérjéket a citromlével, kókuszolajjal, és a sóval egy villa segítségével keverjük össze. Amikor a víz felforrt, öntsük bele a tojásfehérjét, és főzzük újraforrástól számítva 3-4 percig, miközben néha megkeverjük. Ezután szűrjük le, majd turmixoljuk le a fokhagymákkal együtt, és kész is a krémes, fokhagymás tejfölünk.


3. Ezután készítsük elő a feltéteket! A szalonnát vágjuk apró kockákra, a lilahagymát szeljük nagyon vékony szeletekre, a sajtot pedig reszeljük le,


4. Melegítsük elő a sütőt!
5. Amikor letelt a pihentetési idő, akkor készítsünk elő egy kiolajozott, vagy sütőpapíros tepsit. Én most fóliával bevont sütőrácsot használtam, de nem volt túl jó ötlet, mert ráragadt a kenyérlángos aljára, és nehéz volt leszedni, szóval ne kövessétek a példámat! :)
Vizezzük be a kezünket, hogy ne tapadjon rá a tészta, és helyezzük a tepsibe, vagy sütőrácsra. Vizes kézzel lapogassuk négyzet, vagy téglalap alakúra a tésztát! Ilyenkor még mindig lágy a tészta, és könnyen ragad, de vizes kézzel,és enyhén bevizezett nyújtófával nem lesz nehéz dolgunk.:) A kinyújtott tészta legyen kb. fél centiméter vastag!
Amikor kialakítottuk a tészta formáját, szurkáljuk meg villával, és az előmelegített sütőben süssük elő tíz percig.


6. Ezután kenjük meg a tésztát a fokhagymás paleo tejföllel, szórjuk rá egyenletesen a szalonnát és a felkarikázott lilahagymát, majd szórjuk meg a sajttal
7. Tegyük vissza sütőbe, és süssük tovább még ötven percig, kb. 160-170 fokon.

Jó étvágyat!:)











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése