2015/11/15

Paleo vaníliás-almás tiroli rétes

Ki ne vágyna egy ilyen hűvös, esős őszi napon valami lélekmelengető finomságra? 

Abban biztos voltam, hogy almás süteményt szeretnék sütni, mert rengeteg piros, érett alma volt itthon. Sokáig törtem volna a fejem, milyen formában készüljön el, de férjem vágya almás rétes volt, így született meg ez az isteni finom, vaníliás-almás tiroli rétes. 
Olyan kellemes sütemény illat lengte be a konyhát, mire megsült, hogy már alig bírtuk kivárni, hogy megkóstolhassuk.Nem kellett csalódnunk, a fahéjas porcukorral megszórt finomság hamar elfogyott.:)

Tökéletes ez a sütemény vendégváráshoz, egy kiadós leves után második fogásnak, de a reggeli kávéhoz vagy teához is kitűnő választás! :)


A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Tészta hozzávalói: 

2 db közepes méretű tojás
50 g reszelt alma
30 g eritrit
2 ek olvasztott zsiradék
1 db tojás a rétes lekenéséhez

Almás töltelék hozzávalói: 

500 g lereszelt alma
1.5 dl almalé
1 teáskanál fahéj
75 g eritrit

Először készítsük el a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni, mire a tészta is elkészül!

A fél kg lereszelt almából nyomkodjunk ki 1.5 dl almalevet. Az almalé felével keverjük csomómentesre a fél csomag pudingport, a maradék almalét tegyük a tűzhelyre,majd a szokott módon, folyamatosan kevergetés közben főzzük meg benne a pudingport. Ezután a reszelt almába forgassuk bele a pudingot, és hagyjuk kihűlni.

Ezután készítsük el a tésztát! 

A lisztet, sütőport, és az eritritet keverjük össze. A két tojást verjük fel villával, majd keverjük hozzá a lereszelt almát, a két evőkanál olvasztott zsiradékot ( én kókuszolajat használtam), és végül keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Ezután formázzunk gombócot a tésztából, és tegyük hűtőbe legalább fél órára.

Ezután csípjünk le két diónyi méretű tésztát a gombócból, ezzel fogjuk majd díszíteni a süteményt.

A maradék tésztát tapadásmentes sütőpapír vagy folpack között nyújtsuk kb. 3-4 mm vastag téglalapra, majd a sütemény egyik felébe, a hosszabbik szélétől kb. 2 cm-re rakjuk egyenletesen az almás tölteléket. Ezután felhajtjuk a kb. 2 cm-es tésztacsíkot a töltelékre,behajtjuk a tészta két rövidebb szélét is, majd a folpack segítségével ráhajtjuk a töltelékre a tészta töltelék nélküli felét.
A sütőpapírral bélelt tepsi felé emeljük óvatosan a süteményt, és úgy borítjuk szintén nagyon óvatosan a tepsibe, hogy a tészta hajtásai kerüljenek alulra, és a szép, egyenletes felülete felülre. Ezután a már korábban kivett tésztadarabkákból pici rudakat sodrunk, és díszítjük a süteményt, majd lekenjük a felvert tojással.
Villával megszurkáljuk, majd 40 percig süssük kb. 175 fokon.



Miután megsült a süteményünk, szórjuk meg porrá őrölt fahéjas eritrittel, és szeleteljük fel vastagabb szeletekre.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése