2016/08/23

Paleo szilvás-mákos pite

Ezt a pitét tegnap sütöttem, amikor kint szakadt az eső, és hideg szél fújt. Imádom az őszt, ezért én nagyon örültem a tegnapi időjárásnak (tudom, még nyár van...:)). Igazi kuckózós idő volt, amikor jó itthon lenni, és az egyik legjobb program sütit sütni. :)

Nekem a tegnapi időjárástól megihletődve azonnal egy mákos süti jutott eszembe, így született meg a szilvás-mákos pite.:)




Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

Tészta hozzávalói:

3 db közepes méretű tojás
75 g reszelt alma
45 g eritrit
3 ek olvasztott zsiradék

Kenéshez: + 1 tojás sárgája

Máktöltelék hozzávalói:

- 250 g darált mák
- 150 g eritrit
- 150 ml víz
- őrölt fahéj
- 1 citrom lereszelt héja
- + 5-6 szem szilva

Elkészítés:

1. A lisztet, sütőport, a fahéjat, és az eritritet keverjük össze. 
2. A három tojáshoz keverjük hozzá a lereszelt almát, a három evőkanál olvasztott zsiradékot ( én kókuszolajat használtam), és végül keverjük össze a száraz hozzávalókkal.
3.  Ezután formázzunk gombócot a tésztából, és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
4. Közben készítsük el a máktölteléket! A vizet forraljuk fel az eritrittel, miközben a darált mákot összekeverjük ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal. A felforrt szirupot öntsük a mákra, és keverjük össze.
5. A formát olajozzuk ki vékonyan.
5. A tésztát pihentetés után nyújtsuk ki tapadásmentes sütőpapír között, mégpedig akkorára, hogy bőven beleférjen a formába. Óvatosan tekerjük fel a kinyújtott tésztát a sodrófára, majd emeljük a forma felé, és helyezzük bele. A kilógó tészta széleket vágjuk le.
6. Öntsük a máktölteléket egyenletesen a tésztára, majd tegyük rá a felezett szilvákat is, és hintsük meg őrölt fahéjjal.
7. A korábban levágott, lelógó tésztadarabkákat gyúrjuk össze, ismét nyújtsuk ki, majd vágjunk vékony csíkokat belőle, és díszítsük vele a süteményünket.
8. Kenjük le tojássárgájával a tésztafelületet, majd előmelegített sütőben süssük a süteményünket kb. 25-30 percig.

Tipp: meggyel is nagyon finom! :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése